Project Description

Loading...
Project description

Designer cantilever staircase with LED handrail lighting

After the merger with Volksbank Itzehoe in 2018, Norderstedter Bank moved into its newly constructed office building on Berliner Allee in Norderstedt at the beginning of 2020. MetallArt managed to impressively connect the four floors with an elegant, cantilevered designer staircase. The white balustrade-high steel stringers contrast harmoniously with the wooden steps made of European oak.
The anti-slip step lacquer on the designer staircase provides the necessary safety.

Due to the statically supporting, smooth-surfaced soffit cladding, the designer staircase looks like a sculpture.

The highlight is the lighting system specially developed by MetallArt.

At the ceiling openings, the all-glass gallery railing stylishly blends into the simple but effective ambience of the bank building.

Norderstedter Bank Wendeltreppe
Gallery
Project details

Designer staircase with soffit cladding

  • Cantilever, three-flight staircase with balustrade-height flat steel stringers on both sides
  • Executed with steel treads welded between the stringers
  • Bar-glued folded flooring made of European oak with anti-slip step lacquer

Technical features of the designer stairs

  • Curved stainless steel round tube handrail with LED handrail lighting
  • Completely flush integration of the round recessed spotlights in the handrail
  • Spotlights installed at an angle to the vertical for optimum illumination of the walking area
  • Variation of light intensity possible with the help of a dimmer
  • Low power consumption and extremely long life of the LEDs
  • Statically supporting, smooth-surfaced soffit cladding: Steel sheets precisely shaped to match the course of the staircase welded flush between the stringers
  • Significantly improved statics, optimized vibration behavior of the designer staircase

All glass railing

  • 31.00 linear meters each at the ceiling edge on the 1st and 2nd floors
  • Straight/horizontal panes up to 1,500mm, glass joints max. 20mm
  • Flat steel frame to accommodate the glass panels, cladding of the ceiling edge and for connection of the floor structure
  • Filigree edged stainless steel U-profile as handrail

Architect:

dl architekten